Het begin en metamorfose van Kunst en Antiekgalerie "De Gentiaan"

De St. Maartensweg, gelegen in het rustieke landelijke Zijpe, is de weg van het Noord-Hollands kanaal naar St. Maarten. Vroeger een karrenspoor voor paard en wagen, nu een moderne weg met alle soorten verkeer van gemotoriseerde fietsen en strandkarren, tot de grootste landbouwmachines die er zijn.
Jaren terug  was de Zijpe  een gebied waar veel walvisvaarders hun domicilie hadden, maar na de drooglegging werd het een boerengebied met weilanden en veel koeien. Ook dit is de laatste jaren veelal veranderd in bollenteelt en akkerbouw.
Aan deze weg stond voor 1900  de eerste  openbare lagere school van St. Maartensbrug met een speelplein voor de kinderen, maar met een zweefmolen als er kermis was in het dorp.
Na de bouw van de huidige school, c.a. 1916, veranderde de bestemming en werd het eerst een slagerij, en weer later een bazaar voor huishoudelijke artikelen, met in de grote schuur een zadelmakerij.
Begin jaren tachtig kwam er een einde aan deze activiteiten door emigratie, en werd een begin gemaakt met de huidige bestemming van een thans geheel gerenoveerde Kunst en Antiekgalerie "De Gentiaan"
Hiervoor verantwoordelijk zijn wij, Berth en Lineke Meijer, toen dertigers, die met een tomeloze inzet allerlei zaken van grootmoeders tijd tot curiosa-antiek zijn gaan verkopen, na eerst de oude school aangekocht te hebben, wat zeker niet onze makkelijkste deal was.
De verkoop van antiek en curiosa is gestart vanuit de bestaande winkelruimte en daarnaast ook veelal op de landelijk georganiseerde Antiekbeurzen.
Voor de inkoop werd veelal afgereisd naar België, waar we zelf enkele jaren met veel plezier  gewoond en gewerkt hebben.
De interesse voor antiek was ontstaan, door het kopen van onze eerste nieuwe woning in St. Maartensbrug begin jaren zeventig.
Tijdens de bouw van de woning in Noord-Holland woonden en werkten wij in Antwerpen, naast het toen zeer bekende vogeltjesplein met duizenden spullen uit vervlogen tijden. We hadden weinig geld, en de nieuwe woning moest worden ingericht. Dit gebeurde veelal met voorwerpen die op de zondagsmark in Antwerpen werden verhandeld.
De norm was toen al voor ons beiden dat alles authentiek moest zijn en kwalitatief zo goed mogelijk.
Na het verwerven van het oude schoolgebouw werden alle nieuwe aanwinsten zonodig gerepareerd, schoongemaakt, gepoetst, en door Lineke met veel elan geëtaleerd in de winkel of op de desbetreffende landelijke antiekbeurzen, waar we veelal in de weekeindes aan deel namen.
Lineke had toen ook nog de zorg voor drie kleine kinderen, wat haar schijnbaar moeiteloos afging, want alles kon, (en kan nu nog). Klanten werden  en worden soms gehaald en weggebracht, kregen koffie, of aten mee, net zoals het uitkwam.
De belangstelling voor de kunstrichting zo omstreeks 1900, was in het begin niet zo groot, en ging meer uit naar gewoon antiek.
Voor de Art Deco, Art Nouveau, Amsterdamse School en Toegepaste Kunstperiode, hadden ze een zetje nodig.
Dit diende zich aan door de toevallige inkoop van een grote partij veelkleurig beschilderd aardewerk, wat later Hollands plateel bleek te zijn en de grote belangstelling op de beurzen voor dit veelkleurige aardewerk.
Zelf moesten we er eerst naar leren kijken, en de schoonheid ervan ontdekken.
Toen dat dan ook gebeurde werd de zaak al snel meer kunst dan antiekgericht, en herbergt nu vele topstukken uit de voornoemde periode.
Een ervan is een 135 tegels tellend tegelplateau, omstreeks 1900, van de gerenommeerde Plateelfabriek Rozenburg Den-Haag. Daarnaast vele unica, s en serica, s van de kristalfabriek Leerdam, o.a. A.D. Copier, die met hun uitstraling wedijveren met Amsterdamse School meubelen.
Verder zijn alle soorten plateel vertegenwoordigd zoals, Rozenburg, Distel, Zuid-Holland, Gouda, Velsen, Purmerend, die samen vele schilders en ontwerpers vertegenwoordigen waaronder Colenbrander, Schellink, Breetvelt, Lanooy enz.
De verscheidenheid en hoeveelheid van alle goederen is teveel om op te noemen en de kwaliteit is navenant, daar staan wij garant voor.


Wij verwelkomen u graag op een van onze Open Huis Dagen 2016

Berth en Lineke Meijer


 

Kunst en Antiekgalerie "De Gentiaan"
St. Maartensweg 72  1752 AB  ST. MAARTENSBRUG
Tel/fax. +31 (0)224 561764  mob. 06 51513797
E-mail. info@kunsthandeldegentiaan.nl

     Printen
 
  Powered by AllOnline